20. 12. 2018

Domácí oříšková pomazánka

... a domácí medvědí etiketa :-)

domácí nutella

domácí nutella

Stále se našeho Josífka snažíme držet dál od cukru. Nebojte, o sladké dobroty rozhodně ochuzený
 není, ono je přece tolik variant, jak zdravěji dosladit dortíky, perníčky, buchty,...
Abych to dokázala i zbytku rodiny, rozhodla jsem se, že je na Vánoce obdaruju naší "domácí
 zdravou verzí nutelly".

A jak jinak "zabalit" takovou dobrotu, než do originálně nazdobených skleniček? :-)
Aby to ladilo s našimi letošními vánočními přáníčky.
Tak snad se bude obal líbit a obsah chutnat!
***
Internet je plný receptů, já jich vyzkoušela několik a tenhle u nás vede.
Už jen pro tu jednoduchost!

200g lískových oříšků
1 - 2 lžíce medu
1 lžíce kakaa
voda (podle potřeby)

Oříšky si dám vždy nejprve do předehřáté trouby tak na 10 minut (jen je vysypu na plech s pečícím
 papírem, a když začnou vonět a šlupka praskat, vytáhnu je). Až zchladnou, zabalím je do utěrky
a šudlím. Tím z nich hezky dostanu dolů slupku. (Tahle část baví nejvíce Josífka, pokud teda
nepočítám ujídání.) No a potom mixuju a mixuju, opravdu pořádně, až je hmota skoro tekutá.
(Mám obyčejný mixér a jde to, ikdyž to trvá asi déle, než s nějakou pořádnější mašinkou.)
Teprve potom přidám kakao, med a mixuju dál.
Pokud je výsledná hmota moc tuhá (většinou je), doliju trošku převařené zchladlé vody,
abych docílila "rozmazávací konzistence". Ale s vodou opatrně, ať z toho není nutella k pití.
Naplním skleničky, a až pomazánka vychladne, tak je zavřu. A je to :)
Tahle dávka vystačí na dvě malé skleničky od jogurutu (jako jsou na fotce).

Zkoušela jsem dle jiných receptů přimíchávat i kosový olej, mléko nebo máslo, ale ve výsledku mi to přišlo zbytečné, oříšky jsou samy tučné dost, tak proč přidávat další tuk.  Navíc kokos, ač ho má ráda,
 dodal pomazánce takovou trochu jinačí chuť, než jsem chtěla. Sladím ji nejraději medem nebo
 javorovým sirupem. V ledničce vydrží asi 10 dní (u nás se ale zatím nikdy tak dlouho v ledničce "neohřála" :-)

... skleničky jsem polepovala až po naplnění a zavření, protože jsme patlalové :-)

Naše "houm mejd" etikety :) 
Své obrázky jsem si naskenovala, v počítači už dopsala jen texty a natiskla na lepící papír.

DOMÁCÍ NUTELLA

DOMÁCÍ NUTELLA

Pokud by se někomu hodil malý fotonávod, tak tady je, i s panem asistentem/ochutnávačem :)

domácí nutella

 Hmm? Znáte? Děláte? Zkusíte? Budete se oblizovat až za ušima, to mi věřte :)

TAK SLADKÉ A VESELÉ!




2 komentáře:

  1. Verčo, to balení je super luxusní! Myslím, že by Tě nějaká firma vyrábějící takové zdravé mlsání rozhodně měla oslovit...;-) Krásné svátky! P.

    OdpovědětVymazat
  2. Peti, teda! Moc děkuju!!!:) Třeba jednou... :)

    OdpovědětVymazat